Matičarke: Pismo gradonačelnici i načelnici GU

SMEDEREVO, 7. februara 2017 – Dragana Marković, jedna od četiri matičarke kojima je nedavno uručen otkaz, obratila se, u svoje i u ime svojih koleginica, otvorenim pismom gradonačelnici Smedereva, Jasni Avramović i načelnici Gradske uprave Smederevo, Milijani Novaković.

Ona je, pored ostalog, gradonačelnici poručila da je okružena „neznalicama i ulizicama“, zbog kojih joj se „čitav grad smeje“, nazivajući pravnike, kadrovike, načelnike „poslušnicima i neradnicima“.

„Za prave radnike ne znate ništa zato što oni rade i ćute, rade i trpe te vaše neradnike i spletkaroše i ispaštaju.. A sve što ne urade kako treba i po Zakonu, svaljuju na niže od sebe rečima: To je Jasna naredila!“

„Zašto smo mi diskriminisane u odnosu na one radnike GU koji su procesuirani i rade sa uslovnim kaznama a mi nismo ni osumnjičene a vi nam presudiste. Da li to znači da imate veće pravo i moć od svih institucija u ovoj zemlji da odlučujete o mom životu i životima svih nas“, navodi Marković u pismu gradonačelnici i zaključuje „..nek vam je Bog u pomoći sa prijateljima koje imate, neprijatelji vam nisu potrebni!“

U otvorenom pismu načelnici Gradske uprave Smederevo Milijani Novaković, Marković piše:

„Ako i kada budemo odgovarale za bilo šta što smo radile u svom radnom veku, ni jedna kazna neće biti ni približna kazni koja vas čeka, od koje niko nije pobegao. Od sopstvene savesti!“

„Osim toga, ova farsa od disciplinske nije kraj. Nebitno je, kako rekoste, da li će nas sud vratiti na posao za dve-tri godine a da ćete vi ionako tada već biti u penziji. Naravno da je nebitno, samo što mi nećemo čekati toliko dugo. Vratićemo se taman na vreme da vas u penziju ispratimo onako kako dolikuje. Sa trubačima, ako treba! A do tada, viđaćemo se još. Ali po sudovima, medijima, društvenim mrežama i kojekude. Svakako ćemo biti u vezi. Svako dobro vam želim, onoliko koliko i vi meni, verujem“, poručuje, pored ostalog, u otvorenom pismu  Dragana Marković, u svoje i u ime ostalih matičarki GU Smederevo koje su dobile otkaze.

Disciplinski postupak protiv matičarki u Gradskoj upravi u Smederevu, ima prvostepeni epilog – četiri od šest matičarki dobilo je otkaze. Peta je predala dokumentaciju za penziju, a šesta završila na lečenju, sa izdvojenim disciplinskim postupkom. U međuvremenu su predate žalbe o kojima raspravlja Žalbena komisija GU grada Smedereva.

Matičarkama se stavlja na teret da nisu sprovele upise u prvi primerak matične knjige rođenih, u matične knjige umrlih, nisu sačinile kopije izdatih izvoda za inostranstvo, nije vođena u potpunosti evidencija matičnih knjiga namenjenih inostranstvu, nema dokaza o uplati takse za izdate izvode namenjenih inostranstvu.

Takođe, za određeni broj lica ne postoji zahtev za izdavanje izvoda iz MKR, MKV i MKU namenjenih inostranstvu, nije izvršen upis u Evedencionu knjigu, nema dokaza o uplati taksi na ime izdatih izvoda za upotrebu u zemlji za izvode iz MKR, MKV i MKU, zatim za Uverenja o državljanstvu, kao i za venčanja, sve za određeni broj lica.

Odbrana odbacuje sve navode iz obrazloženja rešenja kojim se izriče najteža disciplinska mera – prestanak radnog odnosa.

Žalbena komisija je dužna da odluči o žalbi u roku od 15 dana od dana njenog prijema i ishod se očekuje tokom ove radne nedelje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!