Sin ostao pored smrznute majke dok i on nije umro od hladnoće

VELIKA PLANA, 21. januar 2017. Obdukcija tela majke i sina, Angeline (81) i Živorada (52) Tufegdžića, koji su pre dva dana pronađeni mrtvi u njihovoj porodičnoj kući u selu Lozovik kod Velike Plane, potvrdila je da je reč o smrzavanju. Ono što čitavoj tragediji daje još tamniju notu jeste da je, po nalazima obducenta, majka umrla dan i po ili čak i cela dva pre sina. To unekoliko objašnjava i činjenicu da je njeno telo bili u postelji, pokriveno i ušuškano, a da je on zatečen u susednoj sobi, sklupčan pored kreveta. Zašto nije tražio pomoć kada je video da mu je majka umrla od hladnoće, nego je i sam ostao da se smrzne – pitanje je koje za sada nema odgovora.

– Takav je čovek bio, pomalo čudan. Znajući u kakvoj su nezavidnoj materijalnoj situaciji pokušavali su razni da im pomognu. I mi iz okoline, i opština, Centar za socijalni rad… Ali on je, iz nekih njegovih razloga, to izbegavao. Nije odbijao, jednostavno ništa sam nije učinio da mu bude pomognuto – kaže suseljanin Tufegdžića, komšija iz susedne ulice, preko pruge.

Ovo, osim komšija, svako iz svog iskustva, potvrđuju i u velikoplanjanskoj opštini, tamošnjem Centru za socijalni rad, Mesnoj zajednici Lozovik. Prošlog proleća, posle posete patronažne sestre tada već slabo pokretnoj Angelini,  alarmiran je Centar za socijalni rad. Ljudi iz Centra su obišli majku i sina, pošto im je predočeno da ovi već nekoliko godina žive bez struje, da se verovatno slabo i hrane i greju, da će ova zima za njih gotovo izvesno biti izuzetno teška…

– Video sam Živorada pre otprilike mesec dana, na sahrani njegovog strica, i tada sam ga pozvao da dođe, da mu pomognemo, ali se nije pojavio. I sve komšije koje su bile tu su obećali da će pomoći, i pomagali su, ali evo kako se, na žalost, završilo – kaže Igor Matković, predsednik Opštine Velike Plana, i sam Lozovičanin.

Da bi Tufegdžići dobijali socijalnu pomoć bile su dve adminstrativne smetnje; u Živoradovoj ličnoj karti kao mesto boravka bilo je navedeno Smederevo, još iz doba kada je kratko vreme radio u tom gradu, a i imali su i 70 ari zemlje, koliko je ostalo kada su sve ostalo isprodavali. Pošto je zemlja još uvek glasila na pokojnog Borivoja, Ankinog muža i Živoradovog oca, a ostavinski postupak nije bio sproveden, čak je i to moglo da bude rešeno, ali Živorad nije ni pokušao. Da bi imali novca za promenu dokumenata i najosnovnije namirnice data im je jednokratna pomoć od 11 hiljada dinara. Živorad se nikada, tvrde u Centru i Opštini, nije pojavio da završi taj posao. U međuvremenu je Tufegdžićima, dok ne reše svoj status, kao najurgentnija pomoć kupljen šporet na čvrsto gorivo. Isti onaj koji je i sad stajao hladan u kući kada su komšija i zet Tufegdžića ušli i našla dva beživotna tela.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!