Bruka: Uručeno 26 otkaza!

SMEDEREVO, 9. januar 2017 – Zaposlenima u Javnom preduzeću Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište u likvidaciji, danas je, na treći dan Božića, uručeno 26 otkaza, saznaje Podunavlje.info.

Rešenja o otkazu ugovora o radu, inače doneta na Badnji dan, danas su uručena zaposlenima, ali i okačena na zid u hodniku zgrade. Redovni pravni lek protiv rešenja nije dozvoljen, navodi se u pouci, a zaposleni mogu u roku od 60 dana pokrenuti spor pred nadležnim sudom.

Zaposleni tvrde da je među otpuštenim radnicima pet samohranih majki, od kojih jedna izdržava dva studenta, a tri bivše zaposlene imaju po troje dece u porodičnom domaćinstvu.

“Šta da vam kažem, imam troje školske dece i muža invalida.. Kako da preživimo..”, komentariše za Podunavlje.info jedna od samohranih majki koja je ostala bez posla.

Odlukom Skupštine grada Smedereva od 30. novembra, pokrenut je postupak likvidacije JP Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo, koje je u 2016. godinu ušlo sa 62 radnika od kojih 40 sa fakultetskim obrazovanjem i pozamašnim radnim stažom.

Preduzeće je na pragu 2017. brojalo 31 zaposlenog, od kojih je pravnik Nebojša Jovanović  određen za likvidacionog upravnika, dok je još četvoro radnika planirano za sprovođenje postupka likvidacije.

Da li Smederevo drži srpski rekord po broju otkaza na početku Nove godine, u SKGO ni danas nisu mogli (ili hteli) da potvrde. Međutim, kako je rečeno za Podunavlje.info u smederevskoj direkciji, sasvim je izvesno da likvidacija ovog javnog preduzeća otvara brojne probleme, poput pitanja otpisa, umanjenja dugova za građevinsko zemljište (Obim ukupnog potraživanja na osnovu naknada za uređenje i naknada za korišćenje, u smederevskom preduzeću prelazi iznos od dva miliona evra, što je otprilike polovina godišnjeg budžeta direkcije za održavanje infrastrukture).

Takođe, nepoznanica bi mogla da bude i kako rešiti utvrđivanje doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta u objedinjenoj proceduri izdavanja građevinskih dozvola, pa se sa zebnjom očekuje reakcija ministarke Zorane Mihajlović, kada bude uočila mogući problem “na terenu”.

Novoosnovano JP Urbanizam, za koje postavljaju pitanje da li će se baviti delatnostima od opšteg interesa, što pretpostavlja i sumnju u zakonitost njegovog postojanja, u međuvremenu je raspisalo interni konkurs za 14 radnika, u JP Parking servis prelazi 4, u JP Grejanje 1, u JKP Zelenilo i groblja 2, u JKP Vodovod 2, u Gradsku stambenu agenciju 1, dok je u Gradskoj upravi raspisan konkurs za 5 bivših radnika Direkcije, što je ukupno 29 službenika, među kojima je i bivši direktor Nenad Krčum.

Da li je “reorganizacijom” uspostavljen mehanizam ili sistem za rešavanje problema, koji je do sada apsorbovala direkcija, postavljaju pitanje upućeni i dodaju da je “kvaka 22” – šta dalje. U smederevskom slučaju, javna preduzeća su preuzela određene nadležnosti – upravljanje putevima, održavanje javnog osvetljenja. Do sada su stručnjaci direkcije radili nadzor, a izvođači radova, nakon postupka javne nabavke, realizovali poslove. Naši izvori sumnjaju da su javna preduzeća, kojima su dodeljene nove nadležnosti, organizaciono, kadrovski i tehnički opremljeni da vrše nove funkcije. Prisutna je bojazan kako će to oni sada da rade, bez raspisivanja javne nabavke, što dovodi do, možda, krucijalnog pitanja – koliko će to sada da košta poreske obveznike.

Za sada je jedino sigurno da će, kako se navodi u projektovanom gradskom budžetu za 2017. godinu, samo likvidacija Direkcije (koja traje najmanje pet meseci) koštati 11,7 miliona dinara, a za novoformirano JP Urbanizam biće izdvojeno 15 miliona dinara. Tako je odlučila skupštinska većina (od 70 mandata, SNS ima 44 odbornika).

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!