Osnovci u Glibovcu minutom ćutanja odali poštu ubijenom ruskom ambasadoru

SMEDEREVSKA PALANKA, 20. decembar 2016 – U Osnovnoj školi „Stanoje Glavaš“ u selu Glibovac kod Smederevske Palanke današnja nastava je počela minutom ćutanja za juče ubijenog ruskog ambasadora u Turskoj, a prvi časovi su, na ovaj ili onaj način, bili posvećeni Rusiji.

– Ako je to bilo muzičko onda smo govorili o ruskim kompozitorima, ako je istorija onda, naravno, o ruskoj istoriji – kaže Miloš Popović, direktor škole.

Nije u pitanju nikakvo rusofilstvo, objašnjava direktor, mada daleko od toga da im Rusija nije draga, pogotovo dvoje malih Rusa koji pohađaju njihovu školu.

– Učinili smo to iz pijeteta prema žrtvi, ali i poštovanja prema njima, našim đacima i njihovoj domovini. Blizanci su prvačići, kod nas su i predškolsko pohađali. Njihovi roditelji su iz Moskve, intelektualci oboje, i kada su došli u Smederevsku Palanku da žive, tražili su neku seosku školu u koju bi im deca išla, nikako nisu želeli da to bude gradska škola, sa mnogo đaka i velikim odeljenjima. Naša im se najviše dopala, a mi smo srećni da nam se što više dece upiše, znate kako je danas, sve je manje đaka – kaže direktor škole koja sada, sa ruskim blizancima, ima ukupno 105 učenika.

Inače, škola je jedna najstarijih u kraju, ove godine je proslavila 125 godina postojanja, na šta su u Glibovcu posebno ponosni.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!