Lundin: Srbija izgubila vreme

SMEDEREVO, 9. decembar 2016 – Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin ocenio je danas u Smederevu da je Srbija izgubila dosta vremena što se tiče privlačenja stranih investicija, navodeći primer robne kuće Ikee, za koju je rekao da je trebalo da bude otvorena 1992. godine.

„Nedaleko odavde se nalazi robna kuća Ikee koja će biti otvorena iduće godine u avgustu, a trebalo je da se desi 1992. godine. Tužna činjenica je što tek sada dolazi, ali činjenica da dolazi je izuzetno dobar znak“, rekao je Lundin novinarima u Smederevu.

On je dodao da proces privlačenja investicija ide veoma sporo, ali da se sada primećuje neki boljitak u privredi.

„Danas u Srbiji ima oko 80 švedskih kompaija, moglo bi da ih bude više i da bude veća spoljno-trgovinska razmena, jer se sada budi interes za srpsku privredu“, rekao je Lundin i naglasio srpski potencijal članstva u EU, kao dodatni faktor za investicije.

„Treba reći da su plate niske u odnosu na evropski prosek, ali to i privlači investicije i vodiće u budućnosti do većih plata“, smatra Lundin.

Ambasador je dodao da Švedska ima godišnji program investicija i ekonomske saradnje sa Srbijom od 10 do 12 miliona evra, dodajući da su to male pare u poređenju sa programima EU čija je Švedska članica i može da utiče na prioritete EU u ovom kontekstu.

„Iz godine u godinu beležimo stabilan rast od 7 do 15 procenata, trenutni obim spoljno-trgovinske razmene prelazi 400 miliona evra”, rekao je izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse u Srbiji Andreja Pavlović.

Delegacija nordijskih ambasada u Beogradu i kompanija iz nordijskog regiona prisutnih u Srbiji, koju je predvodio švedski ambasador Jan Lundin, posetila je danas Smederevo sa ciljem širenja uslova za poslovnu saradnju.

Posetu je organizovala Nordijska poslovna alijansa u okviru aktivnosti na unapređenju poslovnih veza i saradnje između nordijskih kompanija i Srbije.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!