Streljaštvo: Velike promene u olimpijskom streljaštvu

MINHEN, 29. novembar 2016 – Na pomolu su velike promene u programu streljačkih takmičenja na Olimpijskim igrama. Komisija Svetske streljačke federacije (ISSF) za reviziju programa  OI donela je predlog o novinama, koji će Izvršni odbor i Administrativni savet ISSF razmatrati u februaru. Konačnu odluku sredinom naredne godine donosi Međunarodni olimpijski komitet. Ukoliko MOK da „zeleno svetlo“, nov sistem bi se primenjivao od OI u Tokiju 2020. godine, saopštio je danas Streljački savez Srbije.

Najvažnija predložena promena je izbacivanje iz programa dve discipline sa dugom tradicijom:  gađanja malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora i  gađanja MK puškom iz ležećeg stava (60 metaka). Obe discipline se održavaju na 50-metarskom strelištu i u obe se na Olimpijskim igrama takmiče samo muškarci.

Nadmetanje MK pištoljem slobodnog izbora je  u progamu OI još od prvih modernih Igara, u Atini 1896. godine. Medalje MK puškom iz ležećeg stava, disciplini koja se popularno naziva i „olimpijski meč“ se na Ol dele od 1908. godine.  Dužu tradiciju od olimpijskog meča, sem gađanja MK pištoljem slobodnog izbora, imaju još samo takmičenje MK pištoljem brzom paljbom na 25-metarskom strelištu (od 1896. godine) i gađanje glinenih golubova u disciplini trap (od 1900. godine).

Već nekoliko godina unazad provlači se ideja o izbacivanju ove dve discipline iz programa, a sve u cilju da se izjednači broj muškaraca i žena na olimpijskim streljačkim turnirima. Sa programa bi bio skinut i dabl-trap, disciplina u gađanju glinenih golubova, u kojoj se takođe takmiče samo muškarci, ali koja nema dugu olimpijsku istoriju (od 1996. godine).

Mesto takmičenja pištoljem slobodnog izbora zauzelo bi nadmetanje mikseva (mešovitih parova) vazdušnim pištoljem.  Olimpijski meč bi zamenio miks vazdušnom puškom.  Umesto dabl trapa, na olimpijsku scenu bi stupio miks trap.

Na programu bi ostalo po pet disciplina puškom, pištoljem i u gađanju glinenih golubova. Svakim oružjem bi se takmičilo u po dve „muške“ i „ženske“ discipline i u po jednom miksu.

Muškarci pištoljem bi se za medalje borili vazdušnim i malokalibarskim pištoljem brzom paljbom (na 25 metarskom strelištu). Malo ko od  svetskih strelaca se ozbiljno takmiči u obe discipline, dok je veliki broj onih koji paralelno treniraju i nadmeću se vazdušnim i MK pištoljem slobodnog izbora, među njima skoro svi srpski strelci.

Na primer, Damir Mikec je prošle godine na Evropskim igrama u Bakuu osvojio zlatne medalje vazdušnim i MK pištoljem slobodnog izbora. Takmičenje pištoljem brzom paljbom za muškarce kod nas nije mnogo razvijeno.

U muškom olimpijskom programu za discipline puškom ostali bi vazdušna i MK puška iz trostava (3 puta 40 metaka). Većina strelaca puškom se nadmeće kako vazdušnim, tako i u gađanju MK oružjem iz trostava i iz ležećeg stava. S druge strane, veliki je broj i onih koji su specijalisti samo za MK pušku iz ležećeg stava, ali među njima nema  vrhunskih srpskih strelaca.

Neki od najvećih uspeha srpskog streljaštva u „olimpijskom meču“ su bronza Stevana Pletikosića na OI 1992. u Barseloni i bronzana medalja naše reprezentacije u ekipnoj konkurenciji, na SP u Granadi 2014. godine. Tada su u timu bili Stevan Pletikosić, Nemanja Mirosavljev i Milenko Sebić.

Kad je o miksevima reč, naši strelci imaju čime da se podiče u kratkoj istoriji ove discipline. Takmičenja mešovitih parova su ove godine postala zvanični deo programa Evropskih prvenstava vazdušnim oružjem. Šampionat je održan u Đeru, a Srbija je dominirala. Par Zorana Arunović-Damir Mikec je osvojio zlato vazdušnim pištoljem, a Andrea Arsović i Milutin Stefanović su bili najbolji vazdušnom puškom. Arsovićeva i Stefanović su pobedili na EP i godinu dana ranije, kad su miksevi bili deo revijalnog programa.

Najavljene promene su već izazvale mnoge polemike kod strelaca. Kako se u saopštenju ISSF navodi Svetska streljačka federacija je pozvala strelce, trenere i nacionalne federacije da se uključe u diskusiju i daju svoje mišljenje pre donošenja konačne odluke.

Bez obzira da li će predlog promena biti prihvaćen sva takmičenja pod pokroviteljstvom Svetske streljačke federacije do kraja 2017. godine će biti održavana po sadašnjem programu.

Predlog novog olimpijskog programa:

Ukoliko se predlog usvoji u olimpijskom programu će biti pet discpilina puškom, pet pištoljem i pet u gađanju glinenih golubova. Uvela bi se polna ravnopravnost – šest „muških“, šest „ženskih“ i tri discipline mešovitih parova.

Vazdušno oružje (10-metarsko strelište): puška (M i Ž), pištolj (M i Ž), miks (mešoviti parovi) pištolj, miks (mešoviti parovi) puška.

Malokalibarsko oružje (25-metarsko strelište): pištolj brza paljba (M), sportski pištolj 30 metaka precizna + 30 brza paljba (Ž).

Malokalibarsko oružje (50-metarsko strelište): puška trostav 3 puta 40 metaka (M), puška trostav 3 puta 20 metaka (Ž)

Leteće mete: trap (M i Ž), skit (M i Ž), miks (mešoviti parovi)  trap.

Nove discipline bi bili mešoviti parovi, a iz programa bi bila izbačena tri takmičenja u kojima su do sada učestvovali samo muškarci: malokalibarski pištolj slobodnog izbora, MK puška ležeći stav i dabl-trap.

Svetska streljačka federacija je nastavila sa praksom promene pravila na kraju svakog olimpijskog ciklusa. Administrativni savet ISSF je usvojio nova pravila, koja na snagu stupaju 1. januara. Najvažnije promene vezane su za finala:

U disciplinama vazdušnim oružjem, zatim u gađanju MK pištoljem slobodnog izbora i MK puškom iz ležećeg stava finale je produženo.

Po pravilima uvedenim 2013.  posle prvih osam hitaca finala ispadao je osmoplasirani, posle naredna dva sedmoplasirani i tako redom, da bi na kraju u poslednje dve serije, u 19. i 20. u borbi ostali samo prvoplasirani i drugoplasirani.

Od naredne godine finale će trajati duže. Osmoplasirani će ispadati posle 12. serije, a dva najbolja takmičara će se za zlato boriti u 23. i 24. seriji.

Promenjen je i format finala u gađanju malokalibarskim sportskim pištoljem za žene na 25-metarskom strelištu. Posle kvalifikacija (30 metaka precizna + 30 brza paljba) svih osam finalistkinja će pucati po četiri serije od pet metaka brzom paljbom. Tada će ispadati osmoplasirana. Eliminacije će se nastaviti sve do poslednje desete serije u kojoj će se prvoplasirana i drugoplasirana boriti za zlato.

Po pravilima koja su na snazi od 2013.  u prvom delu finala svih osam finalistkinja je gađalo po 25 metaka brzom paljbom. Dva najuspešnije posle tog dela su potom raspucavale za zlato, a

trećeplasirana i četvrtoplasirana za bronzu.

Nekada je streljaštvo bilo sport u kome je tišina na borilištu bila obavezna. ISSF je pre nekoliko godina dozvolila navijanje. Sada se otišlo i dalje. U novim pravilima  zahteva se da se tokom finala, a po mogućstvu i tokom kvalifikacija i eliminacija,  pušta muzika.

Promenjen je i sistem finala disciplina u gađanju glinenih golubova, po sličnom principu kao i za sportski pištolj za žene, uvedene su i novine vezane za opremu…

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!