Za regionalnu saradnju 800.000 evra

SMEDEREVO, 24. novembar 2016 – U  okviru programa Prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, Smederevu su iz fondova pretpristupne pomoći (IPA) odobrena dva projekta, ukupne vrednosti oko 800.000 evra. O samim projektima sasvim kratko u nastavku, a detaljnije kada nam stignu opširnije informacije iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Prvi je „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za mlade“ koji je nakon ocenjivanja i evaluacije od strane komisije dobio 86,5 poena, čime su zadovoljeni kriterijumi i dobijena sredstva za realizaciju.

Drugi projekat je namenjen vanrednim situacijama i trebalo bi da podigne nivo zaštite i reagovanja u slučaju vanrednih situacija. Projekta „Jedan problem, višestruka rešenja“ podrazumeva nabavku opreme za reagovanje u slučaju poplava (crevo, mobilni paneli, pet pumpi, cisterna za vodu, mobilni sistem za prečišćavanje vode, tri broda, dron) ukupne vrednosti 428.500 evra.

IPA fond ( Instrument for Pre-Accession Assistance) je instrument za pretpristupnu pomoć koji je namenjen pružanju podrške zemljama kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Uspostavljen je Uredbom Evropskog saveta br. 1085/2016 od 17. jula 2006. godine.

Prioriteti ovog programa su pružanje pomoći zemljama korisnika u ispunjavanju političkih, ekonomskih i drugih kriterijuma koji se odnose na usvajanje pravnih tekovina EU, izgradnju administrativnih kapaciteta i jačanje pravosuđa, kao i pomoć zemljama u procesu priprema za korišćenje strukturnih i kohezionih fondova EU nakon pristupanja Evropskoj uniji.

Pomoć treba da pruži podršku zemljama kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima, u njihovim naporima jačanja demokratskih institucija i vladavine prava, reformi državne uprave, reformi privrede, poštovanju ljudskih i manjinskih prava, promociji jednakosti između polova, jačanju civilnog društva, unapređenju regionalne saradnje, dostizanju održivog razvoja.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!