Međunarodni ekološki projekat u Smederevu

SMEDEREVO, 22. novembar 2016 – Međunarodni ekološki projekat „Parlament riba“, koji se bavi zaštitom životne sredine i čiji je cilj sprečavanje zagađenja reka i mora, realizuje se u našem gradu do kraja novembra. Grad Smederevo je jedini grad u Srbiji u kojem se sprovodi ovaj poznati internacionalni pozorišni ekološki projekat, finansiran od strane Savezne fondacije za životnu sredinu u Nemačkoj (Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU/ German Federal Environmental Foundation), pod pokroviteljstvom nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i nauku i ministarke za obrazovanje i istraživanje Johane Vank.

 

Parlament riba“ tokom svog putovanja Balkanom zaustavio se u Srbiji. U Smederevu je počeo međunarodni projekat iz oblasti ekologije trodnevnim edukativno-kreativnim i pozorišnim radionicama o očuvanju životne sredine, na kojima učestvuju učenici četvrtog razreda OŠ „Dr Jovan Cvijić“. Prvog dana smederevski učenici započeli su projekat interaktivnom uvodnom radionicom. U prvom delu učenicima je prezentaciju o opasnostima zagađenja okoline i zaštiti životne sredine održala Slavica Radivojević, rukovodilac grupe za inspekciju za zaštitu životne sredine GU Smederevo. Nakon toga Snežana Stanojević, referent za zaštitu životne sredine, upoznala je bliže prisutne sa radom Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo i groblja“, govoreći im o sakupljanju komunalnog otpada u našem gradu, selekciji sirovina i važnosti preventivnog delovanja u ovoj oblasti.

 

Nakon interaktivnog druženja u školi, učenici OŠ „Dr Jovan Cvijić“ su na prostoru Dunavskog keja sakupljali otpad od kojeg su narednog dana pravili eksponate, pokazujući pri tome svu svoju kreativnost i inventivnost. Učenički eksponati prikazani su u okviru izložbe „Čovek – otpad – more“ koja je otvorena u Centru za kulturu Smederevo do kraja meseca.

 

Prema rečima realizatora projekta, Anke Vorlauf, referenta za obrazovanje organizacije EUCC-D, i Regule Štajner Tomić, umetničkog direktora pozorišnog udruženja „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau“, radionice sa smederevskim učenicima protiču u odličnoj atmosferi. Cilj ovih radionica jeste da se deca regiona, koja su uključena u projekat upoznaju sa tematikom, prihvate nove sadržaje i stvore sopstveni pozitivni, emotivni pristup tematici. Kroz igru deca će naučiti da se telom i glasom izražavaju scenski, slikovito, plesno i muzikalno, da usvoje nova znanja o zagađenju vode i da razviju produbljenu svest o zagađenosti voda, kako bi i sami osetili potrebu da se ponašaju u skladu sa zahtevima očuvanja prirodne sredine.

 

Međunarodni ekološki pozorišni projekat „Parlament riba“, koji realizuju EUCC – The Coastal Union Germany (EUCC-D), kao deo međunarodno aktivne „Coastal & Marine Union“, najveće nevladine organizacije u evropskom području obala, i „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau“, pozorišno udruženje iz Nemačke, želi da motiviše ljude u Evropi da, delujući u svom sopstvenom životnom okruženju, ispune svoju građansku obavezu, tako što će se aktivno angažovati protiv progresivnog zagađenja vode.

 

Nakon radionica i izložbe, međunarodni ekološki projekat u Smederevu završava se 25. novembra, kada će biti organizovana povorka centrom grada od 15 do 16 sati i pozorišna predstava „Parlament riba“, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo, u 19 časova.

 

Partneri projekta u Smederevu su: lokalna samouprava, OŠ „Dr Jovan Cvijić“ Smederevo, JKP „Zelenilo i groblja“, Centar za kulturu Smederevo i pozorište „PATOS“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!