Izložba grafika

SMEDEREVO, 17. novembar 2016 – Dela grafičara nastala u okviru ovogodišnje, 32. po redu kolonije „Grafika“, održane početkom septembra ove godine, biće izložena od 19. novembra u Galeriji Centra za kulturu Smederevo.

 

Na koloniji je učestvovalo osam umetnika iz Srbije, Republike Srpske (BIH) i Bugarske – Jelena Jevtić iz Šapca, Danica Stupar iz Vršca, Nikola Radosavljević iz Užica, Aleksandar Lazar iz Smedereva, Olivera Šipka i Jelena Karišik iz Banja Luke i bugarski grafičari Todor Občarov iz Haskova i Veselin Damяnov-Ves iz Slivena.

 

Kao gosti izlagači sa po dva dela predstaviće se Andrijana Danilović iz Užica i Marijana Janković iz Ivanjice.

 

Publika ima priliku da vidi ukupno 24 dela, umetnika iz različitih sredina, obrazovanja, godina i shvatanja.

 

„Kombinacija mladih umetnika koji traže svoj likovni izraz i starijih, već afirmisanih umetnika koji su svoj izraz našli, ali i dalje eksperimentišu, krasi ovogodišnju izložbu kolonije „Grafika“ i pokazuje da grafika, iako manje prisutna, stoji rame uz rame sa ostalim likovnim tehnikama, često donoseći sa sobom interesantnije rezultate u odnosu na ostale tehnike“, kaže u tekstu kataloga za izložbu Ivan Veselinović, apsolvent istorije umetnosti.

 

U tradiciji Likovne kolonije „Grafika“ je i nagradna igra za sve posetioce izložbe. Biće izvučena tri dobitnika grafika čiji su autori umetnici iz prethodnih saziva kolonija.

 

Učesnici za vreme trajanja kolonije urade po jedno delo – grafiku za mapu od tri otiska i po jednu poklon – grafiku za Galeriju Centra za kulturu. Fond kolonije danas čini više od 500 grafičkih listova, oko 250 najpoznatijih autora iz zemlje i inostranstva, što je impozantna zbirka.

 

Značaj kolonije nije samo u pogledu učinka na polju decentralizacije umetnosti u Srbiji,  već je sadržan i u kvalitetu radova, koji bi bio zavidan u bilo kojoj zemlji. Posebna vrednost je u činjenici da učesnici kolonije idu u korak sa savremenim kretanjima u grafici i grafičkim tehnikama.

 

Likovnu koloniju „Grafika“ organizuju Centar za kulturu i Grad Smederevo, a svečano otvaranje je u subotu u 12 sati.

 

Postavka će biti otvorena za posetioce do 16. decembra, a zatim će biti predstavljena i publici u drugim gradovima Srbije.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!