U svetlu izveštaja EK o Srbiji

SMEDEREVO, 9. novembar 2016 – U svetlu danas objavljenog izveštaja Evropske komisije o Srbiji, u kojem se ukazuje da napredak na evropskom putu nije ostvaren u unapređenju uslova za punu primenu slobode izražavanja, Podunavlje.info podseća na otvoreno pismo koje su krajem septembra dopisnici šest beogradskih redakcija iz Smedereva uputili javnosti, domaćim i predstavnicima međunarodnih institucija u Srbiji

 

Povod je bio brutalni verbalni napad gradonačelnice Smedereva, Jasne Avramović, na pomenute novinare tokom poslednje sednice Skupštine grada. Ovim pismom novinari-dopisnici ukazuju na višegodišnju torturu, pritiske, uvrede i pretnje, zbog čega im je onemogućen rad i ugrožena sigurnost. Otvoreno pismo prenosimo u celini:

 

Poštovani,

Ovo pismo je jedini način da ukažemo na najbrutalnije verbalne napade i omalovažavanja gradonačelnice Smedereva, Jasne Avramović, posebno na poslednjoj sednici Skupštine grada, 22. septembra, upućene smederevskim novinarima republičkih redakcija i novinskih agencija.

Avramović je i ranije zloupotrebljavala skupštinsku govornicu, a van skupštine lokalnu televiziju (koja vise ne postoji, zahvaljujući njenim pokušajima da izbegne privatizaciju), kako bi napadala novinare, koji, nastoje da istinito i blagovremeno, shodno pozivu, a ne po diktatu gradonačelnice izveštavaju svoje redakcije i javnost.

Na poslednjoj sednici smederevskog parlamenta, mimo dnevnog reda, dopisnici (prisutni ili ne) bili su glavna meta tokom dvanaestočasovnog zasedanja, što je školski primer samovolje, bahatosti, kršenja kodeksa, zakona, pa i Ustava Srbije, govor mržnje, podsticanje na linč, pozivanja odbornika SNS da se rugaju dopisnicima, da ih fotografišu i ismevaju što je, najblaže rečeno, grubo ometanje ljudi iz medija, i neposredno ugrožavanje bezbednosti svakoga ko misli drugačije od gradonačelnice.

Gradonačelnica Jasna Avramović nije propustila ni jedan izlazak za govornicu (a bilo ih je više od deset, u prosečnom trajanju od po pola sata) da nipodaštava rad dopisnika, iznoseći pritom niz grubih neistina, nepriličnih kvalifikacija i uvreda. Kroz opsežne, parodične interpretacije tekstova, usudila se da pređe i na teren ličnog, pa je dopisnice nazivala “ nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove”, pominjući čak i njihovu psihu u pogrdnom smislu, što po njenom tumačenju dovodi do tema o kojima pišu.

Dopisnike je nazvala “ljudomrscima koji pišu isključivo ružno o svom gradu”, iz čega je zaključivala da novinari ugrožavaju dolazak investitora, te zato od njih mora da krije značajne informacije.

Uz sve to, Avramović je u vise navrata, politički bojila rad dopisnika, nazivajući nas “njihovim novinarima”, uz optužbe kako radimo za opoziciju.

Sve to rečnikom koji nije primeren funkciji gradonačelnika koju predstavlja Jasna Avramović a još manje instituciji Skupštine grada u kojoj govori, kršeći i najniže standarde javne komunikacije i likujući što može sa govornice neometano i neodmereno da kleveta i ponižava novinare.

Celodnevnim atakom dovela je do usijanja atmosferu u skupštinskoj sali i na ivicu fizičkog obračuna SNS sa novinarma koji su došli da prate rad Skupštine. Svaku njenu reč vladajuća većine (SNS) dočekala je odobravanjem, smehom i podsmehom, dobacivanjem i uvredama novinara.

Odbornici Srpske napredne stranke su aplaudirali, smejali se, da bi u jednom trenutku počeli da nas fotografišu mobilnim telefonima! Jedan od odbornika je u prolazu, koleginici, koja po godinama može da mu bude unuka, uz ciničan smeh dobacio  „De si, ćero“.

Ilustraciju dešavanja možete delimično da dočarate iz kraćeg tonskog zapisa koji Vam prosleđujemo u prilogu. Ukoliko imate bilo kakvih sumnji u verodostojnost, molimo Vas da od skupštinske službe grada Smedereva zatražite integralni snimak ili zapisnik sa sednice.

Za nas je to vrhunac višegodišnje torture koju trpimo od predstavnika vlasti u Smederevu Upozoravamo nadležne institucije i javnost da govor mržnje gradonačelnice Smedereva prema novinarima direktno ugrožava našu bezbednost, kao i sigurnost naših porodica.

Osim ugrožavanja sigurnosti, novinarima beogradskih redakcija duži period uskraćeno je i pravo na većinu informacija iz gradske uprave, a time i naše Ustavom zagarantovano pravo na rad, kao i obaveza da pravovremeno obaveštavamo javnost o onome što ima interes da zna.

Gradonačelnica smederevske novinare beogradskih medja ne poziva na događaje, o radu lokalne samouprave i odlukama koje donose njeni organi čuva za svoje medije, a na desetine zahteva za dostavljanje informacija, ostaje bez odgovora. Uprkos našim apelima i javnim upozorenjima novinarskih udruženja da su nosioci javnih funkcija, u interesu javnosti, u obavezi da novinarima dostavljaju informacije bez diskriminacije, u Smederevu je stanje iz dana u dan gore.  Gradonačelnica demonstrira silu svakim potezom.

Očekujemo Vašu pomoć u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima, kako bismo zajedno stvorili uslove za normalan rad novinara u Smederevu, i izbegli da takav odnos i govor mržnje, rezultira fizičkim nasiljem nad novinarima.

Sa žaljenjem konstatujemo da nas od takvog scenarija deli samo korak.

 

U Smederevu, 27.09.2016.

 

Dopisnici:

 

Milosav Slavko Pešić (Beta)

Dejan Đorić (Fonet)

Jelena Ilić (Večernje novosti)

Olivera Milošević (Politika)

Miroslav Đorđević (Blic)

Jelena Vasiljević (Informer)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!